Uitnodiging Regionale Digitale Fotowedstrijd 2025, Arnhem, mei 2025
Aan de besturen van de fotoclubs van Fotobond Afdeling Gelderland Zuid
Fotokring Arnhem heeft met veel plezier aangeboden om de organisatie van de Regionale Digitale Fotowedstrijd (RDF) in 2025 te verzorgen.
Wij nodigen bij deze dan ook alle fotoclubs van afdeling Gelderland-Zuid uit om hieraan deel te nemen. Tevens het vriendelijke verzoek om de RDF in uw jaarprogramma op te nemen.
De RDF is een fotowedstrijd voor alle clubs uit de afdeling Gelderland-Zuid. Iedere fotoclub kan een serie van 8 foto’s met een onderlinge samenhang insturen. De keuze van het onderwerp is vrij. Zo is de wedstrijd een prachtig middel voor iedere fotoclub om de lat wat hoger te leggen en hun leden te stimuleren hun creativiteit verder te ontplooien. Wij hopen op mooie, verrassende en intrigerende foto’s.
De sluitingsdatum voor het insturen van uw foto’s is 30 september 2025. Nadere informatie met alle details, zoals het reglement RDF, wedstrijd procedures, belangrijke
data, etc. zal u zeer binnenkort worden toegestuurd.
De presentatie zal plaatsvinden op:
woensdagavond 12 november 2025 van 19:30 tot 21:30 uur.
locatie “De Stek” aan de Rijksweg 53 te Duiven
(inloop is vanaf 19.00 uur en de presentatie start stipt om 19:30 uur).
Deze locatie beschikt over een prachtig groot scherm over de volle breedte van het podium. Wij zullen de ingezonden foto’s daar optimaal projecteren.
Met vriendelijke groet,
Fotokring Arnhem
Serge Gielkens, Michel Lichtenberg en Robin van der Hijden
De Landelijke Groep Dronefotografie van de Koninklijke Nederlandse Fotobond organiseert deze zomer een fotowedstrijd voor alle leden van de Fotobond.
Het fotograferen met een drone is populair bij veel fotografen. Het biedt mogelijkheden in de fotografie die je met een gewone camera niet kunt realiseren. Steeds vaker zien we daarom ook inzendingen van dronefoto’s bij fotowedstrijden. Hoog tijd dus dat de Koninklijke Nederlandse Fotobond een fotowedstrijd organiseert alleen voor dronefoto’s. De wedstrijd wordt door de Landelijke Groep Dronefotografie georganiseerd. Het thema is vrij mits het een duidelijke dronefoto is. Gebruik van AI is niet toegestaan. De wedstrijdcommissie van de Landelijke Groep beoordeelt de ingezonden foto’s en controleren of ze aan de richtlijnen voldoen. Uit alle inzendingen worden 50 foto’s geselecteerd. Deze 50 foto’s worden door de Jury beoordeeld. De Jury bestaat uit: dronefotograaf, schrijver en oprichter van Dronewatch Wiebe de Jager en de zeer getalenteerde drone fotograaf Paul Beckers.
Iedereen die lid is van de Fotobond, zowel individuele leden als leden die via hun fotoclub lid zijn, mogen één foto insturen. Deze moet binnen zijn op zondag 17 augustus 2025.
Spelregels
● Je dient lid te zijn van de Fotobond
● De foto dient duidelijk zichtbaar te zijn gemaakt met een drone
● Leden van de Landelijke Groep Dronefotografie zijn uitgesloten van deelname
● Dronefoto’s waarbij duidelijk blijkt dat de vigerende regels voor het vliegen met drones zijn overtreden, worden uitgesloten van deelname
● Het gebruik van AI om foto’s te genereren dan wel te manipuleren wordt niet toegestaan
● De inzending moet een als titel de volgende opmaak hebben: “Fotobond lidnummer (7 posities), koppelteken, naam fotograaf (max. 20 posities), koppelteken en titel foto (max. 20 posities). Bijvoorbeeld: 1901007-Pietje Puk-kerk bij mist
● Het ingezonden bestand mag niet groter zijn dan 4Mb, en lange zijde niet meer dan 2000 pixels
De foto’s worden beoordeeld op:
● Originaliteit
● Uitvoering, zoals: gekozen kader, licht gebruik, techniek
Meedoen? Stuur je foto uiterlijk 17 augustus op naar: dronefotowedstrijd2025@gmail.com
De winnaar van de fotowedstrijd wordt eind september bekendgemaakt. Op de website van de Koninklijke Nederlandse Fotobond.
Voor meer informatie:fotobond.nl/landelijke_groepen/drones/
Regionale Digitale Fotowedstrijd 2021 – Juryrapport
Juryleden 2021 – Diana Bokje en Armando Jongejan.
De RDF-commissie van fotoclub Oog & Optiek heeft ons uitgenodigd om de Regionale Digitale Fotowedstrijd 2021 te jureren. We zijn beiden bondsmentor en maken deel uit van verschillende (internationale) fotogroepen, zoals de BMK, documentair of Contemporary Photography. We hebben wel eens samen een internationale fotowedstrijd van bijna 10.000 beelden gejureerd, maar samen voor een afdeling was nieuw voor ons. Tijdens COVID-19 is het lastig om de jurering fysiek te doen. Het contact met de leden in een zaal ervaren we als een gemis. Maar goed aan de andere kant raken we langzaam maar zeker gewend om dit via een Zoom-sessie of een videopresentatie bij te wonen. Het is even niet anders.
Afgelopen periode hebben zeven fotogroepen elk een serie van acht foto’s samengesteld die onderling samenhang moeten vertonen. Aan ons de taak om dit te waarderen met een cijfer voor de serie met de beste samenhang en vanzelfsprekend hebben we de afzonderlijke foto’s van punten te voorzien.
Begin maart kregen we via WeTransfer de series toegestuurd en een uitgebreide toelichting over de voorwaarden. Elke serie en beeld werden anoniem met ons gedeeld. Met dit in ons achterhoofd hebben we de series eerst afzonderlijk bekeken en gewaardeerd en vervolgens hebben wij tijdens een Zoom-sessie onze op- en aanmerkingen over de series besproken.
Het viel ons op dat de invalshoeken van de verschillende clubs nogal uit elkaar lagen. De samenhang tussen een serie kleurpotloden is nu eenmaal anders dan bij een serie over ‘verbinding’ of ‘desolaat’.
We hebben het idee dat ook de afspraken vooraf en de selectie na afloop bij de clubs verschillend is geweest. Dat is een aanname, maar als we naar de series kijken zagen we daar flinke verschillen. Niet elke serie was even consistent opgebouwd. Liggende beelden met een staand beeld kan natuurlijk prima werken, maar als de benadering van het onderwerp uit elkaar loopt versterkt dat de serie niet. We hebben ook gezien dat een groep duidelijk afspraken heeft gemaakt over de aanpak, benadering van het onderwerp, beeldtaal, formaat en techniek. Dat zie je ook terug bij onze waardering van de series. Het verdient wat ons betreft aardig wat voorbereiding om een serie met verschillende fotografen samen te stellen. Iedereen is immers anders, dus je legt de lat erg hoog voor de deelnemende leden en fotogroepen. Je moet mogelijk je eigen stijl, manier van werken en benadering loslaten en samen met de andere fotografen voor een gezamenlijk thema kiezen. Daar hebben we sowieso veel waardering voor, want het vraagt durf en doorzettingsvermogen om een serie met samenhang als club te maken!
Bij het samenstellen van een serie is de titel ook heel sturend voor ons als jurylid. De serie met de titel ‘La Vie Sans Roses’ (Leven zonder rozen) is volledig uitgevoerd met rozen. Dan wordt daar mogelijk iets bedoeld door de inzenders. Een kwinkslag misschien, maar het kan ons als jury ook op het verkeerde been zetten. Wees je daarvan bewust. Overigens hebben we ons niet laten leiden door de titel en de foto’s beoordeeld op hun kwaliteiten, zoals in elke serie. Je ziet dat de waarderingen uiteenlopen. Een foto van een mooi landschap is wat anders dan een krachtig beeld van een mooi landschap. Een extra laag, diepgang, originaliteit, zeggingskracht, zit er een verhaal in? Dat soort elementen maken het voor ons als jurylid aantrekkelijk om foto’s te waarderen. Voor ons was het klip en klaar dat een foto duidelijk de winnaar was met voor ons een dikke negen. Het was bijna een tien, maar dan had de inkadering mogelijk nog iets krapper gekund, waardoor het verhaal niet in zijn geheel weggegeven werd. Een boeiend beeld, dat ook aanzet tot denken.
Aanzetten tot denken, dat is een verdienste op zich! Dus als je de foto’s ziet en je vraagt je af waarom een fotograaf voor deze beeldopbouw, het onderwerp of benadering heeft gekozen. Vraag je dan ook af wat jij wilt vertellen, wat je wilt overbrengen en neem dat mee voor de jaarwedstrijd van 2022! Stem dit met de andere clubgenoten bij de start van het maken van de serie (en ook tussendoor) goed af. Het zorgt ervoor dat je als fotograaf en als club nog meer plezier beleeft aan het maken van een beeld en serie die tot de verbeelding spreekt.
Wij hebben de foto’s bekeken en besproken. We hebben ervan genoten om zoveel divers fotowerk voorbij te zien komen en willen de winnaars feliciteren en makers bedanken voor hun inzet om samen aan deze series te werken! Tot slot willen we de RDF-commissie van Oog & Optiek bedanken voor de prima voorbereidingen om deze wedstrijd te organiseren.
Juryleden – Diana Bokje en Armando Jongejan