Linelle Deunk in Nijmegen

Home/Linelle Deunk in Nijmegen
Laden Evenementen

Splendor toont in samenwerking met DuPho

Linelle Deunk

Linelle Deunk (1967; www.linelledeunk.nl) is een Nederlandse fotograaf, vooral bekend om haar zwart-witportretten. In 2015 ontving zij de SO Award voor haar serie ‘Band of Brothers’. Linelle Deunk woont in Herveld.

Na een aanvankelijke carrière als wetenschapper aan de VU in Amsterdam, ging zij op latere leeftijd naar de Fotoacademie in Amsterdam. In 2010 studeerde ze af met haar eindproject ‘Nestgeur’, waarvoor ze een aantal kinderen in de prepuberale leeftijd fotografeerde. Met deze serie won ze de eerste prijs ‘Portretten’ bij de Zilveren Camera. In een stijl die doet denken aan Sally Mann heeft Deunk de gave kinderen vast te leggen als individuen die een sterk zelfbewustzijn uitstralen. De kracht van haar werk is de intieme sfeer die daarbij wordt opgeroepen.

Linelle Deunk over haar keuze voor zwart-witportretten: “Ik heb een sterke voorkeur voor zwart-wit, omdat het dwingt eenvoudiger te kijken en meer tot de essentie te komen, en licht belangrijk is. Ik houd van de tijdloosheid van zwart-wit.”

Met haar serie ‘Band of Brothers’ won ze de ‘SO 2015 Award’ (Selection of Dutch Photography). In opdracht portretteerde zij de familie van Gertrude, een vrouw die met man en zeven kinderen in het Oegandese Mukono District woont. Gertrude is een van de vrouwen van Katosi Women Development Trust, een organisatie die vrouwen ondersteunt met microkrediet en onderwijs over hygiëne en watermanagement. De jury roemde vooral het gebruik van licht in een klassieke zwart-witserie. ‘Als kijker heb je het gevoel dat je er bent geweest. Daardoor is de serie als geheel van een tijdloze kwaliteit’, aldus het juryrapport.

Na diverse andere prijzen, werd ze gevraagd door de Volkskrant. Dat was de opstap naar meerdere opdrachtgevers, zoals ‘Psychologie Magazine’, ‘Opzij’ en ‘Radar+’.

Donderdag 13 april zal zij een keuze laten zien uit haar vrije werk en haar werk in opdracht. De Nijmeegse fotograaf Paul Breuker spreekt met haar over haar werk, haar visie en haar dromen. Op een groot scherm presenteert Linelle haar werk en vertelt over de totstandkoming daarvan.

waneer?
donderdag 13 april 2017, 20.00 uur (vanaf 19.30 uur is er koffie in de Kantine, na afloop kan er geborreld worden)
waar?
Splendor Fabriek
Gorterplaats 2
6531 HZ NIJMEGEN
entree?
Dupho leden gratis / niet-leden € 5,00

Vanaf 19.30 uur is er koffie in de Kantine, na afloop kan er geborreld worden.

 

 

Share This Story, Choose Your Platform!