Expositie Colette Lukassen

Home/Expositie Colette Lukassen
Laden Evenementen

[Foto: Colette Lukassen]

‘Vertel nog eens over de oorlog’

Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog moeten verteld blijven worden, hoe groot of klein ook. Daarom maakte theatergroep GRAS, het grootste amateurgezelschap van Nijmegen, de voorstelling Vertel nog eens over de Oorlog. Een uniek project waarin twintig jonge spelers elk een oorlogsgetuige interviewden. De twintig geïnterviewde oorlogsgetuigen werden geportretteerd door fotografe Colette Lukassen en deze portretten zijn nu te zien in het archief.
Portretfotograaf Colette Lukassen (Nijmegen 1967), houdt zich voornamelijk bezig met vrij werk. Portretten met een verstilde of juist een indringende blik. Mensen zoals de geportretteerde ouderen die je gewoon op straat tegenkomt, maar die bijzondere verhalen met zich meedragen. De oorlogsgetuigen deelden met de jonge acteurs hun persoonlijke ervaringen, herinneringen en emoties.
De verhalen vormden het uitgangspunt voor een theatervoorstelling die op 18 januari 2016 in de Stadsschouwburg in première ging. Op dit moment wordt gekeken of en wanneer een reprise van deze voorstelling zal plaatsvinden.
De toneelproductie is een fraai voorbeeld van een nieuwe, creatieve toepassing van verhalen over vroeger. De generatie die de Tweede Wereldoorlog bewust meemaakte wordt steeds kleiner, wat het vastleggen en blijvend bewaren van deze verhalen steeds urgenter maakt. Het archief is met de makers van het toneelstuk in gesprek om de verzamelde verhalen een vaste plek in de collectie van het archief te geven.
De portretten zijn te zien in de doorgang van het archief naar de bibliotheek. Loop tijdens openingsuren vooral een keertje binnen!
wanneer?
donderdag 18 februari 2016 t/m woensdag 4 mei 2016
dinsdag t/m vrijdag van09.00 – 17.00 uur
waar?
Regionaal Archief Nijmegen
Mariënburg 27
6511 PS NIJMEGEN
toegang?
Gratis

Share This Story, Choose Your Platform!