Expositie Aaltense musea

Home/Expositie Aaltense musea
Laden Evenementen

Tijdsbeeld

Over de fotografie en het dagelijks leven rond 1900 in Westfalen en de Achterhoek.

De tentoonstelling ‘Tijdsbeeld-Zeitenwende’, die van 28 november 2015 tot en met 3 april 2016 in Aalten is te zien, toont een selectie van zo’n 40 foto’s, waaronder portretten, motieven uit het leven op het platteland evenals foto’s van gebouwen. De afbeeldingen illustreren dat er parallellen zijn tussen de overgang van oud naar nieuw in Westfalen en de Achterhoek waarbij de komst van de moderne tijd samen viel met het verdwijnen van oude tradities.
De industriële revolutie en de daaraan gepaarde veranderingen luidde in de tweede helft van de 19e eeuw het begin van een nieuw tijdperk in. Meer dan 100 jaar hebben vier generaties van het in 1884 opgerichte fotoatelier Jäger foto’s van hun directe omgeving gemaakt. De foto’s laten zien hoe de streek veranderde naar een moderne samenleving. Zo ontstaat een goed beeld van zowel de ontwikkeling van de fotografie als het dagelijks leven van de dorpsbewoners en het platteland van Westfalen. Foto’s uit deze periode zijn uiterst zeldzaam volgens de curator Volker Jacob. Des te meer is het bijzonder dat Landschaftsverband für Westfalen – Lippe (LWL) meer dan 2000 glasnegatieven van het fotoatelier Jäger (Kreis Gütersloh) in zijn bezit kreeg. Onder de titel ‘Tijdsbeeld-Zeitenwende’ worden de meest belangrijke afbeeldingen gepresenteerd.
Deze expositie in de expositieruimte van de Aaltense Musea biedt tevens een unieke kans om de lokale en nationale aspecten van de geschiedenis van de fotografie van Westfalen met die van de Achterhoek te vergelijken. In hoeverre zijn er verschillen of overeenkomsten met het dagelijks leven en de ontwikkelingen in de fotografie van de Achterhoek?

Tijdsbeeld –Zeitenwende is een tentoonstelling van Mediacentrum Westfalen van het Landschaftsverband Westfalen-Lippe (LWL) in samenwerking met het LWL-museumbureau Westfalen. Met aanvullingen uit het dagelijks leven rond de eeuwwisseling in de Achterhoek uit de eigen collectie van de Aaltense Musea.
Curator: Dr. Volker Jakob, LWL-mediacentrum Westfalen
Co-curator: Stephan Sagurna MA, LWL-mediacentrum Westfalen

wanneer?
27 november 2015 t/m 3 april 2016
maandag gesloten
dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur
zondag 13.00 – 17.00 uur
waar?
Aaltense Musea:
Onderduikmuseum (Markt 12) & Aaltens Industrie Museum
Markt 12-14-16
7121 CS  AALTEN
www.aaltensemusea.nl

Share This Story, Choose Your Platform!