Afdelingslezing Focel: Ilse Wolf

Home/Afdelingslezing Focel: Ilse Wolf
Laden Evenementen

[Foto Ilse Wolf]

Ilse Wolf te gast bij Focel Elst

Op woensdag 22 november 2017 komt deze 26 jaar jonge fotografe naar Elst om over haar werk te spreken. Focel (Fotoclub Elst) organiseert dit en leden van de Fotobond zijn van harte welkom. De lezing zal plaatsvinden in een zaal van ‘Onder de Toren’, Sint Maartenstraat 34, 6661 DA Elst.
Aanvang 20 uur.

Ilse Wolf over zichzelf:

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan” – Pippi Langkous

De eerste keer dat ik dit zei was op mijn zestiende. Een stel uit de buurt gingen trouwen en vroegen mij als fotograaf. “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!” zei ik. Zo bezorgden ze mijn eerste betaalde opdracht. Op mijn zeventiende vertrok ik naar Antwerpen om daar fotografie te studeren aan de Koninklijke Academie voor de Schone Kunsten (KASK). Na twee jaar ontdekte ik dat ik me meer wilde richten op documentaire fotografie en vervolgde ik mijn studie op den Akademie voor Kunst en Vormgeving (AKV) St Joost in Breda. Ik kon steeds meer werken in opdracht en wilde na mijn studeren meteen door kunnen als freelance fotograaf.
Dat lukte. Voor mijn afstuderen op het St Joost in 2014 reisde ik af naar Caldey Island, een bijna onbewoond eiland zonder supermarkt of straatverlichting. Ik woonde er met 12 monniken en 16 eilanders en maakte er een fotoboek over.
‘Weather Permitting’ werd uitgegeven en er kwam zelfs een tweede druk. Inmiddels ligt het wereldwijd in de winkels, iets wat ik nog steeds moeilijk vind om te geloven. Na mijn afstuderen ging
ik vol goede moed aan de slag als freelance fotograaf. Ik moest wel, freelancen is zo’n beetje de enige optie in de fotografie-wereld. Ik dook er vol in.
Begin 2015 werd ik gebeld door de Gemeente ‘s-Hertogenbosch of ik iemand wist die workshops beeldcommunicatie kon geven. “Ik”! riep ik en het pakte fantastisch uit.
Als kers op de taart 2016 werd ik gebeld door BredaPhoto om het ouderenproject te begeleiden. Dit is een van de participatieprojecten van het festival. Samen met ouderen en dementerenden werkte ik aan een gezamenlijke expositie over zelfredzaamheid en mantelzorg.
In 2016 was het thema van internationale fotofestival BredaPhoto in Breda: ‘YOU’. Het ging over de individualisering van de samenleving, het groeiend beroep op de zelfredzaamheid vanwege de terugtrekkende overheid. BredaPhoto vroeg mij om een van de participatieprojecten te begeleiden: het ouderenproject. Samen met de bewoners van seniorenresidentie Het Ruitersbos en verpleegtehuis de Leystroom in Breda bracht ik het thema van het festival in beeld. Deze expositie, genaamd ‘Mantel der Liefde’, is het meest dankbare project dat ik tot nu toe heb mogen doen. Ik liet zelf ook een traan toen een man in een rolstoel mijn hand pakte en niet meer dan “dankjewel, dankjewel, dankjewel” kon uitbrengen.

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”

www.ilsewolf.nl
www.mantelderliefde.nl
www.focel.nl

Share This Story, Choose Your Platform!