De lezing van Ellen Kooi zou oorspronkelijk op 22 januari 2019 plaatsvinden. Die dinsdagavond was het winter met zowaar een sneeuwalarm. De reis van Ellen vanuit Haarlem was niet te doen, en hetzelfde gold voor de leden van de verschillende clubs van afdeling Gelderland-Zuid. Om 18.00 uur werd de avond afgelast onder de belofte van geen afstel maar uitstel.

Dinsdagavond 7 mei was het dan zover. Zo’n 55 bezoekers zoeken ruim voor 20.00 uur een plaatsje, we tellen ongeveer 25 gasten afkomstig uit de fotoclubs van Elst, Arnhem, Zutphen, Nijmegen en Doetinchem.

Aan de hand van haar foto’s schetst Ellen de weg die zij afgelegd heeft van kunstacademie, theaterfoto’s en affiches naar opdrachten van gemeentes en provincies waarbij zij op enorme foto’s haar eigen stijl kan volgen. Voorbeelden van dit soort opdrachten zijn de ambassade in Brussel en het gemeentehuis van Zaanstad.

Hieronder volgt een bloemlezing uit haar commentaar en toelichting op de foto’s die ze ons laat zien.
Ellen werkt met daglicht. Alles is echt, geen gephotoshop. Ze vindt het belangrijk dat wat ze fotografeert daar ook gebeurd is – het landschap zal ze dus niet veranderen, het licht wel, dat is belangrijk om iets duidelijk te maken.

Een groothoek vervormt, liever gebruikt zij een standaardlens en dan bv drie opnamen naast elkaar. De meeste ideeën heeft ze bij braakliggende terreinen, maar deze ideale plekken verdwijnen snel.

Zij beschouwt fotografie vaak als zogenaamde vierde wand, waarschijnlijk een erfenis uit haar theaterfotografietijd: je kijkt in een wereld.
Vaak is de thematiek: binnen(wereld) – buiten(wereld). Kom je in beweging of niet. Terugkijken – vooruitkijken. Verstilling, vervreemdende beelden.
Een tip: als je vastloopt, toch verder gaan met fotograferen, het levert je altijd wat op, je weet wat je fout hebt gedaan.
De foto’s roepen ook vragen op, en Ellen beantwoordt die met veel plezier:

Krijgen de modellen een vergoeding? Ja, een print en eventueel een passend cadeautje. Het is vaak in de kou poseren maar ze zorgt voor een goede catering. En het gaat meestal om kinderen die ze kent.

Werkt ze bewust met de gulden snede? ‘Sinds ik die weet ben ik me er bewust van en heb ik er ook last van’.
En het laatste advies: Goed in je hoofd hebben wat je wil, en dat uitdrukken. Verzin je eigen verhaal!